Na jaře tohoto roku Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina prováděla kontroly obědů ve stravovacích provozech na Vysočině, které vaří pro více než 500 zaměstnanců. Obsah soli v jejich menu překračuje doporučenou denní dávku i více než čtyřikrát. Nadměrné solení přitom má negativní vliv na zdraví. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí KHS Jana Böhmová. Nadužívání soli se projevuje vysokým krevním tlakem spojeným s rizikem srdečního infarktu a mrtvice. Zvyšuje se tím také vylučování vápníku, což vede k osteoporóze. Více soli může být také příčinou karcinomu žaludku.
Obědy hygienici kontrolovali v pěti zařízeních v každém z pěti okresů Vysočiny nejprve senzoricky, následně i laboratorně. Doporučované množství soli v obědě je 2,1 gramu. „Z pětadvaceti odebraných vzorků hlavního menu bylo u polévek průměrné zjištěné množství soli na jednu porci 3,37 gramu. Průměrné množství soli v porci hlavního jídla bylo 5,85 g. Průměrné celkové množství soli v celém kompletním obědě jsme zjistili 9,22 g. To je 4,4krát vyšší množství než právě doporučovaná dávka,“ uvedl ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS Zdeněk Novotný. Jen čtyři provozovny splnily limit 2,1 gramu u polévky. Doporučení celkového obsahu soli v obědě překročila všechna kontrolovaná stravovací zařízení. Při porovnání výsledků z roku 2017 se obsah soli zvýšil o dalších 1,15 gramu na porci oběda. Hygienici při kontrole zjišťovali také plnění povinnosti informovat o alergenech v jídle a celkové dodržování hygienických podmínek v provozech. Několik provozovatelů chybovalo. V jednom případě byla nařízená likvidaci potravin s prošlým datem spotřeby.
Zdroj: ČTK
Foto: freepik.com