19. srpna 2022
2 minuty čtení

Zaměstnanci na Vysočině jsou přesolení. V jejich obědech je soli nadlimitní množství

Na jaře tohoto roku Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina prováděla kontroly obědů ve stravovacích provozech na Vysočině, které vaří pro více než 500 zaměstnanců. Obsah soli v jejich menu překračuje doporučenou denní dávku i více než čtyřikrát. Nadměrné solení přitom má negativní vliv na zdraví. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí KHS Jana Böhmová. Nadužívání soli se projevuje vysokým krevním tlakem spojeným s rizikem srdečního infarktu a mrtvice. Zvyšuje se tím také vylučování vápníku, což vede k osteoporóze. Více soli může být také příčinou karcinomu žaludku.

Obědy hygienici kontrolovali v pěti zařízeních v každém z pěti okresů Vysočiny nejprve senzoricky, následně i laboratorně. Doporučované množství soli v obědě je 2,1 gramu. „Z pětadvaceti odebraných vzorků hlavního menu bylo u polévek průměrné zjištěné množství soli na jednu porci 3,37 gramu. Průměrné množství soli v porci hlavního jídla bylo 5,85 g. Průměrné celkové množství soli v celém kompletním obědě jsme zjistili 9,22 g. To je 4,4krát vyšší množství než právě doporučovaná dávka,“ uvedl ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS Zdeněk Novotný. Jen čtyři provozovny splnily limit 2,1 gramu u polévky. Doporučení celkového obsahu soli v obědě překročila všechna kontrolovaná stravovací zařízení. Při porovnání výsledků z roku 2017 se obsah soli zvýšil o dalších 1,15 gramu na porci oběda. Hygienici při kontrole zjišťovali také plnění povinnosti informovat o alergenech v jídle a celkové dodržování hygienických podmínek v provozech. Několik provozovatelů chybovalo. V jednom případě byla nařízená likvidaci potravin s prošlým datem spotřeby.

Zdroj: ČTK
Foto: freepik.com