06. října 2022
3 minuty čtení

Radniční restaurace v Jihlavě nekončí! K demontáži zahrádky provozovatele vedl nový manuál a vyšší poplatek za zábor

Možná jste byli svědky demontáže zahrádky oblíbené Radniční restaurace a položili si otázku, zda jde o zazimování oblíbeného místa k občerstvení, nebo se provozovatel rozhodl svoji činnost ukončit. Nemusíte se bát, rušit své rezervace nebo vánoční večírky, restaurace jede dál. Kvůli tzv. manuálu dobrých restauračních zahrádek ale muselo nastat radikální řešení. V opačném případě by za metr čtvereční byl účtován zábor 10 korun za den. Z původních 30 000 Kč ročně by tak došlo až k pětinásobnému navýšení.

„Osobně jsme všemi deseti pro zkrášlení jihlavského náměstí, protože si to, jako jedno z největších historických náměstí v republice, opravdu zaslouží. Bohužel z pohledu podnikatele, který se drží zuby nehty kvůli všem krizím, covidu, válce, energiím, potlačují některá zkrášlujicí opatření v určitých ohledech, dle našeho názoru, podnikatelské snahy a potřeby zákazníků, tedy i turistů," uvedl majitel radniční restaurace Petr Vološčuk.

Dle slov Radovana Daňka, vedoucího oddělení vnějších vztahů,  ke zbourání předzahrádky Radniční restaurace nedalo město žádný pokyn nebo příkaz. Rada města pouze už loni v létě schválila tzv. manuál dobrých restauračních zahrádek, ve kterých jsou specifikovány prvky a detaily, které by taková zahrádka měla splňovat, aby měl její provozovatel nárok na slevu z poplatku za zábor veřejného prostranství.

„Renovace zahrádky byla dlouhodobě v plánu, ale bohužel finanční situace není aktuálně příznivá.Takže nám letos nezbývá než zahrádku zbourat a čekat, zda-li najdeme řešení a finanční možnosti na vhodnou a funkční zahrádku pro naše zákazníky a personál, která zároveň bude splňovat kritéria dobré zahrádky pro město Jihlava. Lidé ale bohužel budou muset sedět pod úrovní stávající okenní vitríny a vychutnávat si nápoje a jídla na zcela otevřené zahrádce, vedle jedné z nejfrekventovanějších autobusových a trolejbusových zastávek," dodává Vološčuk.

Manuál dobrých restauračních zahrádek pro město Jihlava vznikl díky spolupráci památkářů s pracovníky Odboru dopravy a Útvaru městského architekta, v návaznosti na Kartotéku vizuálního smogu, která definuje vzhledové problémy ve městě a navrhuje postupy pro jeho vyčištění. Zmíněný manuál obsahuje popis restauračních zahrádek a jejich ideální umístění i ohrazení. Dále doporučený vzhled mobiliáře, stínících prvků a reklam. Vhodné je používat například židle, křesla a stoly z tradičních materiálů, jako je dřevo, textil či kov. Naopak je nežádoucí používat laciný mobiliář z plastu. Co se týče umístění, tak zahrádku lze zřídit i na frekventovaných místech, je však nutné zachovat dostatečnou průchodnost.

Foto: Archiv Radniční restaurace
Za článek zodpovídá: Anička Rásochová