04. listopadu 2023
2 minuty čtení

Letošní ročník GURMET DNE má své vítěze. Talentovaní mladí kuchaři míří rovnou do francouzské Remeše

Nahlédnout pod ruce mladým talentovaným kuchařům, potkat se s uznávanými českými šéfkuchaři a nasát atmosféru českého finále mezinárodní gastronomické soutěže jste mohli v sobotu 4. listopadu 2023 v jihlavském obchodním centru Citypark Jihlava.


V rámci Gurmet dne, největší kuchařské soutěže na Vysočině, se uskutečnilo české finále soutěže studentů středních škol Trophée Mille. Návštěvníci mohli sledovat mladé talentované studenty, jak v ruchu nákupního centra připravují slané a sladké pokrmy, které hodnotila odborná porota ve složení Tomáš Popp, jihlavský Pavel Mareš, Jan Horký nebo třeba cukrář Lukáš Skála.

Šest dvojic studentů gastrooborů napříč Českou republikou v improvizované kuchyni připravovalo pokrmy dle předem připravených originálních receptů. Při vaření musely týmy využít povinné lokální suroviny. Letos se na talířích porotců objevil dančí hřbet bez kosti z Farmy Horní Rápotice, hlíva ústřičná od Zdeňka Kittlera z Velkého Beranova, hladká světlá špaldová mouka ze střížovského mlýna a hrušková povidla z produkce Džemů od Drahy.

Kromě předních jmen české gastro scény do Jihlavy přijel opět prezident soutěže Trophée Mille, vyhlášený francouzský šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd, Philippe Mille.

Vítězem celé soutěže se stala žďárská Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga, druhé místo putuje do Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Krásné třetí místo obsadila Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava.
Cenu poroty za týmovou spolupráci si odvezli studenti z Litoměřic.

Vítězný tým bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále Trophée Mille International, které se uskuteční v příštím roce ve francouzské Remeši.


Zdroj: Kraj Vysočina
Připravila: Anička Rásochová