Neuběhl ani týden a my jsme v sobotu 5. listopadu opět zavítali zpět do Cityparku, tentokrát na akci s názvem Gurmet den. Ačkoliv proti sportu nic nemáme a namakaná těla se nám minule moc líbila, musíme uznat, že tentokrát to na pasáži nákupního centra vonělo o dost příjemněji.
Aby ne, když se právě ti nejlepší studenti středních škol snažili v mezinárodní gastronomické soutěži získát kýženou trofej.
V soutěži Trophée Mille se utkalo osm dvoučlenných týmů z různých škol z celé České republiky, které se úspěšně kvalifikovaly v korespondenčním kole. Dvojice měly za úkol připravit šest degustačních porcí slaného a sladkého pokrmu s využitím čtveřice povinných surovin – pro letošní finále to byla husí prsa s kůží z rodinné farmy Kalhov, tradiční medovina originál z Včelařství Sláma, kozí žervé BIO z kozího mléka z Biofarmy DoRa a Vítův zákvas z červené řepy.
V odborné porotě zasedli uznávaní čeští šéfkuchaři, například Jan Pýcha, Jan Horký, Tomáš Popp a jihlavský Pavel Mareš, přítomen byl také samotný prezident soutěže Trophée Mille, vyhlášený francouzský šéfkuchař Philippe Mille, držitel dvou michelinských hvězd.
„Letošní ročník je ještě lepší než ty předchozí. Některé týmy hodně vyčnívají, přesto se nám opakují chyby. Týmy mají své pokrmy hodně překombinované, měly by se soustředit na méně komponentů. A ty udělat dokonale," pochválili úroveň letošního ročníku Tomáš Popp, uznávaný kuchař a manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů.
V rámci kuchařského klání byla v závěru sobotního večera udělena cena za týmovou práci, kterou získala Labská SOŠ a SOU Pardubice. Za sladký pokrm byla odměněna Střední škola Brno, Charbulova. Trofej za slané jídlo si odnesla dvojice ze SŠ gastronomické Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou.
Třetí místo v prestižní soutěži získala Integrovaná střední škola Slavkov u Brna, druhé místo putovalo do Havlíčkova Brodu na Obchodní akademii a Hotelovou školu. První místo a účast na mezinárodním finále Trophée Mille International ve francouzské Remeši vybojovala domácí OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava.
Juchůůů!
Autor: Anička Rásochová